Guia de bones pràctiques per a fer el web de la teua empresa més sostenible

Segur que ja has sentit parlar de com reduir la petjada de carboni en les nostres llars o empreses, però sabies que també ho pots fer en el teu web? 

Tot el que envolta a la connectivitat, internet, els centres de dades, les xarxes de telecomunicacions i els dispositius, consumeix molta electricitat per a processar i transmetre les dades que enviem a tothom. Perquè et faces una idea, Internet representa el 2% de les emissions globals, aproximadament el mateix que l'aviació mundial, però podria aconseguir el 3,5% de les emissions globals de gasos d'efecte d'hivernacle en 10 anys.  

Per tot això, és important que sàpies i conegues què pots fer en el teu web per a reduir la petjada de carboni, però abans, has de calcular el carboni que emet la teua pàgina web. 

 


Com pots mesurar les emissions de carboni del web? 

En www.websitecarbon.com pots esbrinar el CO₂ que emet el teu web per cadascuna de les seues vistes. Només has d'escriure la url del teu web i fer clic en el botó “calcular”. Una bona ràtio que indicaria que estàs en el bon camí es troba entre 0,15 i 2 grams per visita.

 


I per on comence per a reduir les emissions del meu web?

Hi ha tres factors principals que poden fer que el teu web siga més sostenible: 

  1. Com i on està allotjat el lloc. 
  2. Quant contingut hi ha en la pàgina i quin tipus de contingut és.  
  3. Com està estructurat el codi. 

Comencem amb el més fàcil: 

 

1. Com i on està allotjat el lloc. 

El servidor on es troba allotjat el nostre web és la part més contaminant del web, perquè utilitza molta energia en la transmissió de les dades. És important que tries un green hosting per a reduir a el mínim l'emissió de CO₂.  

En www.thegreenwebfoundation.org pots comprovar si estàs utilitzant un hosting lliure d'emissions de CO₂ tan sols escrivint el teu url. A més, té un directori de empreses proveïdores de green hostings per si necessites una. També posseeix eines perquè pugues comprovar com millorar l'eficiència del teu web. 

Una altra bona pràctica és utilitzar el emmagatzematge en caixet del servidor. Demana al teu programador que l'incorpore per a reduir significativament el consum d'energia del servidor i disminuir els temps de càrrega del teu web. 

 

2. Quant contingut hi ha en la pàgina i quin tipus de contingut és. 

Fer que el contingut del nostre web siga eficient i sostenible depén quasi en exclusiva de nosaltres mateixos. Moltes vegades ens centrem que el nostre web tinga moltes pàgines, fotos i vídeos i això fa que el web tinga un alt consum de dades. 

Ací et deixem uns consells: 

1.  Reduir l'ús de vídeo al mínim: Un web amb una gran quantitat de vídeos és molt pesat i produeix un gran consum d'energia. Abans de pujar un vídeo, pregunta't primer si és necessari i si el pots resoldre d'una altra manera.  

2.  Reduir l'ús de e-frames: Inserir en el contingut frames de tercers com a plànols de Google, rutes, mapes, podcasts o vídeos de Youtube requereix una gran transferència de dades des del teu web a altres pàgines i consum d'energia de diverses pàgines al mateix temps. Si veus necessari posar un e-frame assegura't que aquestes pàgines també utilitzen bones pràctiques per a un consum responsable. 

3. Reduir al màxim la grandària de les imatges: Cuida la grandària de les fotos i redueix el seu pes el que pugues. Existeixen eines com TinyPNG o ShortPixel per a comprimir arxius d'imatge sense pèrdua visible de qualitat. També podem utilitzar plugins que optimitzen la grandària i les dimensions de les fotos o formats d'arxiu més eficaç per a cada imatge, com WebP en lloc de JPEG. A més, pots utilitzar la tècnica de la càrrega diferida (lazy loading) per a reduir el pes de les fotos a més de plugins específics per a optimitzar el pes de les imatges. 

4. Qualitat de la informació: Publicar contingut de poc o cap valor simplement per a generar visites, és una cosa que hem d'evitar. Els textos clars, útils i eficients, ajuden a reduir el temps de navegació d'internet. 

5. Optimització SEU:  En optimitzar un lloc web per a la classificació dels motors de cerca, ajudem les persones a trobar la informació que busquen de manera ràpida i senzilla i contribuïm a reduir el temps de cerca d'informació. 

 

3. Com està estructurat el codi. 

Escriure un codi net és la clau per un web eficient. Demana-li al teu programador que seguisca aquests consells:  

1. Utilització de tipografies eficients: Utilitzar fonts del sistema sempre que siga possible, com  Arial i Times New Roman, perquè costen menys de carregar.  

2. Utilitzar menys Javascript i més CSS: La majoria d'animacions i efectes es fan amb Java Script, alguna cosa que agrega pes d'arxiu a el web i augmenta la quantitat de processament requerit pel dispositiu de l'usuari. Utilitza al mínim aquest tipus de pràctiques o busca maneres d'aconseguir aquestes animacions utilitzant tecnologies més eficients com CSS.  

3. Codi net: Demana-li al teu programador que valide el codi i el CSS en W3C https://validator.w3.org/ per a assegurar-se que aquest ben construït.

 


La majoria d'aquestes accions no són difícils d'implementar i només requereixen d'una reflexió acurada a l'hora de pensar en el disseny, la creació de contingut, el desenvolupament i decidir en quin servidor allotges el teu web. Un web més eficient és fonamentalment un web millor. I si després de llegir aquesta guia de bones pràctiques, estàs interessat a millorar l'eficiència del teu web o crear una més ecològica, pots llegir i signar el Manifest Web Sostenible en https://www.sustainablewebmanifesto.com/


TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Atardecer en València
Sostenibilitat, pilar de l'estratègia turística de València
Albufera en bici
Adhesió a la declaració d'emergència climàtica del turisme
Albufera de valencia
Projectes de sostenibilitat